Translate

sábado, 19 de octubre de 2013

1907 - Aiguats a Tortosa




TORTOSA

Seria llarg de comptar, conte de mai acabar la trista relació de les escenes desenrotllades; i com l’espai de que dis­posem és prou curt pera descriure-les, ens limitarem a consignar que més de dues mil famílies es salvaren dalt de la teulada de llurs casetes de camp, que a l’hort de la Punta, la família d'en Garradures, que s'havia refugiat al teulat, fou arrastrada per l’aigua, morint ofegats el pare i dos fills, quedant la dóna i un matrimoni que amb ells estava, enganxant-se una figuera a on es varen salvar miraculosament. Les barques de salvament que des de Vinaroz, Benicarló i Ampolla havien vin­gut a socorre’ns, realitzaren actes de verdader heroisme, arreplegant a infeliços que nedaven sobre un fust, a altres que restaven penjats hores i hores als cadirons de teulades ensorrades i a una infi­nitat de sers humans que esperaven la mort més espantosa dalt dels arbres.

 
Jardins del Parch
¡El riu ha minvat! ¡L'espantable monstre que amb el ronc marmolejar dels seus galdirots ha sembrat de mort la xamosa horta i de ruïna als comer­ciants de la ciutat ha servat ja a son cau!

Lo pont de N. S. de la Cinta invadit pel riu
Aparentment, ha tornat ja l'alegria als cors!...

Carrer de la Rosa y Bisbe Aznar
Ha lluit novament el sol en mig d’un cel blau orejat per la tramuntana; però els casals esberlats van esbandint-se fins a terra, i la terra ¡oh la terra ben fe­inada i conreuada!... aquesta se n'anat riu avall per a endinsar-se als abims d’aquesta mar pidoladora en quin fons jauen tantíssims tresors, símbol del treball i del estalvi!

L'escorxador (en construcció)

Francisco Mestre I Noé.

1907 - Estanco de San Juan de Vilatorrada


ESTANCO  DE SAN JUAN DE VILATORRADA

Estanco de San Juan de Vilatorrada
En esta población la corriente arrastró géneros y, ocasionó grandes desperfectos en las fabricas de los señores Gallifa, Vila y Compañia, Borrás y Borés, y además se derrumbó la casa en que se hallaba enclavado el estanco, habiendo los inquilinos tenido escaso tiempo para ponerse a salvo con el agua en la cintura.

La Hormiga de Oro, de 26 de octubre