Translate

martes, 30 de abril de 2013

1907 - Els "lleons" de l'Ajuntament de Vic

Lleons i escuts

A Vilafranca del Penedès s’ha suscitat una qüestió sobre l’escut d’armes de la seva Vila i amb aquest motiu se’ns ha demanat, si és que pot trobar-se, des de quan sustenta l’escut de Vic els lleons i en virtut de que s’hi introduïren.

Aquesta pregunta he de contestar-la dient que la senyal de Vic no té lleons entre les seves figures, sinó que algunes vegades, i no amb regularitat, s’han posat dos lleons com a tenants, suports, sustentors o presentadors de les armes de nostra Ciutat.

Així hi ha molta diferència entre els lleons figures integrants d’un escut o complements accidentals del mateix. I dic accidentals, puix que les armes de Vic casi sempre s’han presentat en forma de tarja losanjada amb les seves creus i barres, abrigada o no per corona reial sense diademes, i sols algunes vegades com a complement ornamental s’han afegit dos lleons o dos àngels que aguanten la tarja.


D’escuts de Vic sostinguts per lleons en conec des del començament del segle XVI, figurant avui els més antics que sé en la porta principal de nostra Casa la Ciutat i sobre una finestra del Saló de la Columna, desgraciadament tapada amb tot i que tinc la notícia de que devia ésser una bonica obra ornamental. Aquests dos escuts són del temps apuntat en que es feu l’obra nova de la Casa del Consell i de la que en tinc curioses noticies. De l‘escut de sobre tal finestra puc dir-ne que està ben citat en el contracte d’esculpir tal obertura, fet entre els Consellers i mestre Joan Cavallers provençal, el dia 27 de Setembre de 1509. En aquest tracte es fixa que el picapedrer farà sobre la ho del mig dos letons qui tinguen la senyal de la Ciutat ab ten reuestiment qui stigne en molure ab tres filades de pedre picade. (Curia Fumada. Lli­bre de Sentencies Arbitrals de Bernat de Prat).

Altre magnífic escut de Vic amb lleons hi ha en la fatxada de la torre de la Casa Co­munal. Figura ja senyalat en el projecte de reconstrucció del edifici fet pel Carmelita Descalç Fra Joseph de la Concepció dit El Tracista, pels anys de 1670, projecte que con­tingut en un volum i dibuixat en fulles de pergamí conservem en el Museu Episcopal.

He apuntat que els lleons sostenidors dels es­cuts de Vic a voltes estan substituïts per àngels. Així succeeix en la magnifica plan­xa que figura a la portalada del Memorial de los servicios que desde el año 1689  hasta  el de 1697 hizo la Ciudad de Vique al Rey Nuestro Señor, imprès en 1698. Aquesta là­mina fou oberta al aiguafort pel Salvador Serdanya, essent al segle XVIII reproduïda al buril pel Anastasi Lleopart, veient-se així en algun cartell de Conclusions de l’any 1739 i conservant-se encara la planxa en el Museu Episcopal. En dos balcons laterals de la citada torre de nostra Casa la Ciutat hi ha altre escut amb àngels, per més que no figura se­nyalat en  el  projecte de Fra Josèph de la Concepció.

Molts altres senyals de la Ciutat podria ci­tar en que, amb tot i cabre lleons o àngels en l’espai a on estan esculpits, l’artista es limità a fer-hi algun motiu ornamental. Tot això in­dica lo que deia abans respecte a l’accidentalitat dels lleons en el nostre escut.

Anteriors a aquests, sols conec monedes i segells i edificis a on s’hi veuen les ar­mes de Vic sense tenants de cap classe.

Això es lo que sé i puc dir.

JOSEPH GUDIOL I CUNILL, Pvre.

          Gazeta Montanyesa, de 2 d'octubre

No hay comentarios:

Publicar un comentario