Translate

miércoles, 8 de mayo de 2013

1907 - Petites cròniques: Tornada a l'estudi

Petites cròniques

Ara, per l’Octubre, quan el fred treu el nas, les eixams escolars entren en activitat. Seminaris, Universitats i tota mena de cen­tres «docents» perden l’aspecte sepulcral que la calor els havia fet agafar i una invasió jovenívola n’anima les blanques pa­rets, els tristos corredors i els polsosos racons. Els claustres ja no ressonen de soledat, sinó que remoregen de bullici; l’herba i la molsa no hi volen res amb l’atmosfera que sent a vellut com és la que inunda els Semi­naris segons en Prudenci Bertrana, o amb la que put a cosmètic i potingues; el curs infant esmola amb les seves entremaliadures les lloses de la tomba dels seus pares.

Som a l’època blanca del any escolar, com si diguéssim a l’edat de l’innocència; no s’han comès pecats, tothom està carregat de bons propòsits, ningú es fa paga encara d’ésser ell la víctima que pel Juny vinent restarà esclafada sota el pes d’un programa de poques fulles. Llunyans, doncs, els paborosos esglais, verges els cervells, o refets, d’abrumadores disciplines, té el curs una naixença suau, lleugerament amargada per  alguns amb gotetes d’enyorament. No és estrany, si es té en compte tot això, que la jovenalla el saludi rient; que els pobres ocellets d’estudi envescats ja en la creuera de les matrícules, entrin cantant a les gàbies de l’aula on sofriran altre dels captiveris de nou mesos que consumeixen els anys flo­rits de llur vida.

En llocs com a Vic i en institucions com els Seminaris, l’arreplec del l.er d'Octubre es fa amb serietat, casi silenciós; els fu­turs preveres, sense protesta, es carreguen a les espatlles tot el pes del reglament enterc com una fèrula; ells s’aplaneni fan béal adreçador. En canvi, solemníssims es­càndols ofeguen cerimònies inaugurals uni­versitàries, com succeeix cada any a Barce­lona; tota la festa acadèmica queda reduïda a una batalla entre la gravetat docto­ral vestida de coloraines de seda i l’em­penta bullanguera d’uns quants centenars de caps plens de pardalets: la disciplina és trepitjada; l’encarcarament oficial esdevé grotesc i la gatzara triomfa. És massa exigència demanar comediment en nom de la civiltat, a la bandada d’ocellets que venen del bosc amb les orelles plenes de músiques i els esperits en bellugadissa; a més la Ciència pot ésser cosa tant digna de res­pecte com es vulgui, mes la cerimònia de po­sar-la a l’altar amb tot aquell aparato teatral i aquella seriositat que en diuen  acadèmica lliga poc amb una clausura de vacances. Disculpo doncs, fins a cert punt, als incivils estudiants de Barcelona; està clar que més bé aniria que ens posessin a la temptació deixant-se d’acudir al «temple de la Cièn­cia» en dies perillosos, però molt  millor fora que es suprimissin  les ridiculeses  ofi­cials.        
                            
JOHAN DE VICH.

Gazeta Montanyesa, de 9 d'octubre

No hay comentarios:

Publicar un comentario