Translate

miércoles, 26 de junio de 2013

1907 - Inundacions a Lleida

A LLEIDA

POQUES vegades s’ha vist el Segre tan gros com ara: los vells recorden la riuada de 1853, en la que, malgrat i haver arribat l’aigua al segon graó de la Catedral, o sigui un pam més amunt que enguany, no es sofriren tantes malvestats ni perjudicis.

Espectacle grandiós i desolador era contemplar el riu ensenyorit de l'horta de Lleida i de part de la ciutat, voltant les cases de camp i rosegant les de poblat, batent i rebatent furiós contra els murs de la banqueta, bramant desespe­rat contra les pilastres del pont, destruint i arrossegant arbres gegantins de bona arrelamenta i enduent-se’n cap avall, en la seva corrent impetuosa, marges i conreus, vigam i carretals, els aparells del llaurador i les mercaderies dels ma­gatzems. Era un sublim espectacle de destrucció.

Però la gent de Lleida es preocupava pels veïns del Cap-pont, quines cases havien sigut inundades pel riu que arribava fins prop del primer pis: callat el sen­timent del interès material, sols es mantenia viu el d'humanitat: tothom temia per la sort dels habitants de Cap-pont. Silenci de mort acompanyà als primers ensajos de salvament, silenci de mort les seguí: terrible i abrumador estat d'angoixa planà per la Ciutat al veure lo in­útil del intent, estat d'angoixa enfortit per la pèrdua del pont, que s'havia agegut feia dues hores a l'empenta, que no pogué resistir, de l’aigua que lluitava per fer-se pas.

 
El pont de la Banqueta que s'emportà el Segre

Dormia i vetllava la Ciutat aclaparada per tan greu desastre: la que vetllava veié com el riu començava a raure la banque­ta obrint fort esboranc en ella i en la carretera i amenaçant amb la inundació de tot el carrer que s'hi emmiralla: la que dormia fou despertada poc més de mitja nit als crits de que la inundació s’estenia pel carrer Major i de Sant Anto­ni, la desolació fou aleshores completa: les famílies abandonant llurs cases, cercaven refugi en les dels seus parents o amics més llunyanes al riu: la gent es veia córrer mig vestida, apesarada, es­maperduda.


Les cases de Cap de pont. La marcada amb la creu és la en que es rerfugiaren 27 persones que foren salvades amb grans treballs


Fart lo riu de tant estrago, anà minvant poc a poc, i es feu de dia: els braus mariners, a qui s'havia encomanat la feina perillosa del salvament, realitzaven amb heroisme la tasca humanitària. I l’ànima decaiguda i mig esmorteïda dels lleidatans, començà a glatir i a asserenar-se. Els veïns del Cap-pont foren salvats; i Lleida aplaudí enternida als sal­vadors. Mes, ara, ja no es veu l’horta encisera, que és un munt de llot i ruïnes, ni els xamosos Camps Elisseus convertits en bosc i bassa i niu de brossa, ni les tor­res polides i blanquejades, ni els horts de fora el pont, ni el pont de ferro.


Tros de Banqueta destruida al cap del Passeig de Fernamdo


El riu, nostre vell amic, s’ha cobrat d’una vegada l’haver fertilitzat tants anys seguits l'horta de Lleida, aquesta horta que guarda per nosaltres tants records i tantes alegries, la que està tan íntimament lligada amb nostres jorns d'infantesa, amb els esplais de la nostra joventut i amb les rialles dels nostres infants, els homes de demà que contemplen avui esverats les destrosses que ens deixa ara.


El Passeig de Fernando al fort de la riuada

LL.  G. ABADAL.

     
        Ilustració Catalana, de 3 de novembre

No hay comentarios:

Publicar un comentario