Translate

miércoles, 12 de junio de 2013

1907 - Inundacions a Manresa I

A  MANRESA



 
       Va ésser una diada tràgica la de la Mare de Deu del Pilar per la Comarca de Bages. Tant Manresa, la ciutat cap i ca­sal de la Comarca, com altres pobles germans van patir horriblement, amb motiu del desbor­dament del Carde­ner.

     A Manresa ja el dia va aparèixer trist, plujós, amb el cel uniformement bru. Un dia de tar­dor clavat, ni fet exprés, per dia dels morts, una d’aquelles jornades que predisposen a la concentració, a la melangia. La gent apenes transcorria pels carrers; no es sentia altre soroll que l'enfadós plovisquejar i el mo­nòton i ensomort espategar de les canaleres.

Fàbrica del gas - Una de les calderes aixafades

Així amb qualcun interval sense plou­re, anà descabdellant-se el matí i les primeres hores de la tarda. Com si la Natura, per donar tota la magnitud tràgica imaginable a la devastació escollís l’hora pre­disposada a les tris­tors, reserva per l’hora baixa de la tarda la iniciació de la furiosa tem­pesta.

Edifici destruit


Arribada aquella hora, núvols d’aspecte sinistre, amenaçador i malastruc anava congriant-se en l’espai, contínuament solcats per un serpen­tejar de foc; per moments se sentien cada vegada més a prop els trons; la pluja es re­fermava, acabant per diluviar; les ca­nals que resten en la ciutat espetega­ven amb gran soroll i no podent en­golir l’aigua de les teulades aquesta reeixia en cascada enfront avall. El temporal desfet ha­via arribat a la ciu­tat. Llampecs enlluernadors, seguits instantàniament d’espetecs estridents que solemnialment aclaparants retrunyien per l’espai, acusaven que en la casa d’un germà de ciutat patien sols la malvestat del llamp. I amb tot això la pluja anava afermant-se, caient tan immensa, que ja únicament es veien en silueta els casals d’enfront i els car­rers anaven fets una mar de aigua.


Altre edifici destruit


       Tothom estava aclaparat. Ni cercades expressament semblava que podien acumular-se més circumstancies, ni més esfereïdores, per portar l’atuïment als esperits. Mes de noves anaven devenint-ne. L'enllumenació elèctrica s’apagava intermitentment i la del gas anà minvant, min­vant, fins que s’apagà del tot. Això darrer era un mal auguri per Manresa. Mai de la vida, per fenòmens de la Natura, s’havia arribat al extrem d’apagar-se aquest fluït. Una esgarrifança s’apoderà de tothom. Tothom va endevinar que passava quelcom gros, sense precedents; i sense donar-nos temps de revenir de l’esglai, el clam fatídic d’auxili que clamaven les campa­nes de la Seu ens ho confir­mava.

I el poble va respondre ama­tent, va sacsejar-se de sobre l’encongiment i va decidir-se a afrontar el perill. Aquells carrers tan escombrats s’animaren sobtadament de gent ardida, que xapullejant en un mar d’aigua, sense midar pe­rills, amb l’únic esperonament que el sentiment de caritat, el ben obrar, s’oferien als ger­mans.


       La Ilustració Catalana, de 3 de novembre

No hay comentarios:

Publicar un comentario