Translate

martes, 19 de febrero de 2013

1907 - Papers vells: La Festa dels carrers de Gurb i de Manlleu

PAPERS VELLS

LA FESTA DELS CARRERS DE GURB I DE MANLLEU

La devoció al gloriós Sant Albert de Sicilia fou introduïda en nostre Ciutat pels frares del Carme, dels dos convents de cal­çats i descalços que hi havia al carrer de Gurb i de Manlleu. Els vells contaven que abans de l’expulsió del any 35 en ambdós convents es feia gran festa, beneint-se l’aigua que tothom amb el seu canteret de vidre portava a les dues esglésies.

I que aquesta festa era antiga ho demos­tra l’acord que prengué el Capítol de la nos­tra Catedral a 3 de Juny de 1752 conce­dint permís als frares Josepets o Carmeli­tes Descalços per fer la processó de Sant Albert que voltava la creu del carrer de Manlleu. Aquesta creu era poc més enllà de l’actua’l font, i així la processó no seguia pas tot el Carrer.

Quan es començaren les festes populars de carrer és difícil dir-ho. De totes maneres consta per una crida en vers castellà que el carrer de  Manlleu per allà l’any 1840 no tenia pas per patró Sant Albert, sinó que celebrava la seva festa per la Mare de Deu de Setembre a la que la citada crida diu que los habitantes de la calle de Manlleu

Por estos tantos favores,
Y excelsas prerrogativas;
Funciones las más festivas
(Como sigue) os dedicamos
Por Patrona singular
Y  de esa calle abogada,
Rendidos, Virgen sagrada
Este día os consagramos.

Això vol dir que la festa popular de Sant Albert al carrer de Manlleu és més moder­na de lo que molts és creuen. El carrer de Gurb té crides de les seves festes dels anys 1859 i 61, tardant molts anys a haver-n’hi del carrer de Manlleu.

Just.

Gazeta Montanyesa, de 7 d'agost.

No hay comentarios:

Publicar un comentario