Translate

viernes, 1 de febrero de 2013

1907 - Petites cròniques: Convit als forasters a les festes de Sant Miquel dels Sants

Petites cròniques

Sr. X. N.

Molt amic meu: si estàs disposat a venir uns quants dies a fer de foraster, me’n ale­graré moltíssim, tant pel gust que tindré en obsequiar-te, com perquè vegis que en aques­ta terra també sabem ficar l’olla gran dins de la xica quan convé.

Demà comença la nostra festa major i si et decideixes a venir i tens prou resistència física per aguantar un xàfec de 10 dies de festejos, em sembla que quedaràs convençut de lo que van errats els que ens motegen d’ensopits. Veuràs com d’aquesta Ciutat no sols en neixen llangonices ben fetes, canaris extra i capellans que acrediten la marca, sinó que també som especialistes en deixar als forasters rebentats.

Vine, caríssim, que encara que m’ho re­sultis si acceptessis mon convit, no em sabrà pas greu; mira d’arribar ja demà perquè al vespre donen vermouth al Teatre en forma de concert: diu que són un parell aquest tal Marshall i la madama D’Alma, capaços de fer desvetllar fins als que vagin al Teatre per avençar son. Si ens vaga, també anirem al Passeig que l’han guarnit amb una bombe­ta a cada arbre.

Pel dia de Sant Miquel t’espera el tro gros: ja em tornaràs la resposta quan hagis sentit el sermó que ens farà un frare valencià que es diu Pare Medina: només vull avençar-te que quan el vegis pujar a la tro­na et facis paga de que està a punt de sortir un tren exprés; la seva oratòria va a 100 Kilòmetres l’hora i té l’encís dels grans ràpids: la velocitat i el luxe.

El pendonista de la processó, ja no cal dir-ho, és el diputat, que enguany s’escau carlí. Potser no t’inspirarà gaire devoció aquest acte religiós, perquè generalment s’hi va amb un recolliment que esparvera; fins el Sant Miquel del tabernacle guaita enlaire per no haver de veure als seus acompa­nyats! Això jo ho atribueixo a que molts que van amb blandó es deuen creure que fan la passada del ball...

De balls... Vàlgans Terpsícore! Si vens amb les articulacions gota llatines ja t’asseguro que tindràs feina. Sardanes per esmorzar, per berenar i per sopar; a la nit, agarrao en deu mil sales i al envelat, tornabodes... Això semblarà un joc de baldufes.

Tindrem òpera; dos estrenos, l’un amb fenòmeno i tot serà nada menos que l’Utor!

D’això del bou lo més notable és l’empresari, ja te’l faré conèixer. Ara, a corrida ja em dispensaràs que no t’hi acompanyi: estic delicat del ventrell.

Aquestes festes i infinitat d’altres podràs aprofitar si em vens a veure: sentiria que no ho fessis pel doble motiu de que trobaria en falta la teva companyia i la revenja que tinc projectat prèndrem. El teu amic

JOHAN DE VICH.

Gazeta Muntanyesa, de 3 de juliol

No hay comentarios:

Publicar un comentario