Translate

viernes, 9 de noviembre de 2012

1906 - Aigua per a la Ciutat

Les aigües del «Pas»

Dies abans que ve parlant-se d’un projecte que no vacil·lem en qualificar d'altament utilíssim si per cas s’aconsegueix dur-lo a terme, per a la nostra Ciutat. Dient tant sols que es tracta de conduir-hi un notable cabdal d’aigües, tothom ja comprendrà la capital importància que això té pels vigatans que tant escassos n'anem, tant pels usos de la vida domèstica, com per netejar el sol i subsòl on avui tots els mals gèrmens desgraciadament hi poden trobar abonat hostatge.

Es prou sabut que a la devesa del Pas hi brolla una notabilíssima quantitat d’aigua que se’n va de dret al Gurri perdent-se sens important aplicació directa. A algú se li ha acudit l’idea de que tal vegada seria eco­nòmicament possible portar-la a la Ciutat amb lo qual bon xic se remeiaria l'apreuant necessitat esmentada i a hores d’ara sem­bla que ja hi ha una pila de feina feta. No sols sobre el paper, puix, segons hem sentit a dir, els pressuposts i els plans estan ja molt adelantats, sinó també en la font ma­teixa és on s’han practicat actius tre­balls. Durant la major part dels dies d’aquesta setmana la molta gent que sol acu­dir a passejar  per aquell deliciós lloc i altres que han tingut esment de lo que es tractava, han pogut veure funcionar una potent bomba centrífuga que, per provar la resistència del manantial s’hi ha instal·lat. Anava moguda per un motor de cinc cavalls i durant hores i hores ha pujat un doll d’aigua que admirava a tothom; un canó de deu centímetres de diàmetre rajava ben ple i a certa velocitat, a pesar del qual no pogué estroncar-se encara el sobreeixidor: els intel·ligents calculaven en unes de sis a set centes plomes la quantitat cons­tant que pot obtenir-se’n.        
               
Per portar aquesta aigua a nostra Ciutat hi ha l’avantatja de que la conducció és molt curta, mes s’ensopega amb l’inconvenient del desnivell. Per pujar la columna líquida que representen 600 plomes a l’alçada que es necessita –que sempre serà de 30 o 35 metres sobre el nivell del baix paratge on neix— fa falta una força considerable. Tenim entès que tot està previst i calculat; s’instal·laria un sistema perfeccionadíssim de bombes que funcionarien al impuls de motors elèctrics: la força que sobra a l’aigua de Caralps aprofitaria a la del Pas: curiós resultat de la transmissió de l'energia.
Ara sols falta que el projecte sigui rebut com entenem que es mereix. Es de creure que nostre Ajuntament secundarà aquestes ini­ciatives i aprofitarà l’ocasió que es presenta de fer alguna cosa per d’higienització de la Ciutat. Una empresa com aquesta per les utilitats que fa esperar bé es mereix la sim­patia que ha despertat i el recolzament de tots els que coneixen lo necessari que és resol­dre el problema de les aigües a Vic.

Gazeta Muntanyesa, 25 d'agost

No hay comentarios:

Publicar un comentario