INDÚSTRIES VIGATANES
La farinera dels Srs. Pujols i Vallés
Atentament invitats pels seus propietaris hem visitat la farinera dels Srs. Pujols i Vallés que fa pocs dies començà a funcionar en el local de la fàbrica del Sucre que abans estava destinat a la refineria.
La visita ens deixà intensament impressionats, i amb franquesa ho confessem, no ens crèiem trobar-hi una instal·lació tant perfecta i municiosa com aquella. Prou que ens ho digué un senyor que casualment s’acomboià amb nosaltres, pràctic en la matèria per haver treballat en algunes farineres i haver-ne recorregut vàries de Catalunya i d'Espanya.—Difícilment, deia nostre company casual, hi haurà altra farinera que treballi amb més polidesa que aquesta; podran produir més però lo que és obtenir un treball més perfecte quasi bé m’atreviria a dir que és impossible.—
I efectivament després de recorregudes totes les sales i vist amb detenció el funcionament dels sens fi de mecanismes que hi han col·locats, amb l’explicació verbal que de cada un d’ells ens feren els senyors Pujols, Vallés i el moliner amb una amabilitat fora de mida, un, encara que sigui llec en la matèria, en queda amb el convenciment de que amb dificultat podria presentar-se’ns una farinera més ben montada.
A la planta baixa hi ha la tramuja que engoleix el grà que de seguida passa per diversos purgadors quins mecanismes són dignes d’ésser vistos per la manera enginyosa com transformen els moviments. El blat purgat després de passar per una sèrie de cilindres i pujar, baixar i tornar a pujar els tres pisos que ocupen les diverses dependències, queda transformat en farina i ben separades les classes i les vàries desferres, i totes aquestes operacions són fetes amb una netedat tant gran que no es nota pols de farina en lloc.
Els cilindres portaven la marca de la casa Robinson, d'Anglaterra i la demés maquinària és de construcció catalana, del senyor Andreu Morros qui s’ha cuidat a més de la instal·lació de tota ella. Mou la maquinària un electro-motor de la casa Siemens-Schuckert de 50 H. P. Quan entràrem al quarto a on és col·locat, treballaven a 40 ampers i amb un voltatge quelcom superior als 500. El maquinista ens digué que ordinàriament treballaven a 50 ampers i al dir-nos això, aprofitàrem l’ocasió per fer-li algunes preguntes que quasi bé podrien motejarse de tafaneres, i que solament les ganes d'enterar-ne a nostres lectors ens decidiren a fer-les, contestant-nos tant detalladament que sapiguérem molt més de lo que ens havíem proposat saber.
La farinera dels senyors Pujols i Vallés treballant les 23 hores diàries que l'Hidràulica dona la corrent, pot moldre 20.000 Kg . de gra que, en números rodons, equivalen a 400 quarteres. Per convertir el gra en farina es tarda no més que deu minuts i els treballadors empleats en la molta durant dia i nit no passeu de 11.
Agraïm les immerescudes atencions que els seus propietaris ens tingueren durant la visita i els desitgem prosperitats en el nou negoci.— LlucIÁ.
No hay comentarios:
Publicar un comentario