Translate

miércoles, 14 de noviembre de 2012

1906 - Indústries vigatanes: La Farinera

INDÚSTRIES VIGATANES



 
La farinera dels Srs. Pujols i Vallés

Atentament invitats pels seus propietaris hem visitat la farinera dels Srs. Pujols i Vallés que fa pocs dies començà a funcio­nar en el local de la fàbrica del Sucre que abans estava destinat a la refineria.
La visita ens deixà intensament impressionats, i amb franquesa ho confessem, no ens crèiem trobar-hi una instal·lació tant perfec­ta i municiosa com aquella. Prou que ens ho digué un senyor que casualment s’acomboià amb nosaltres,  pràctic en la matèria per haver treballat en algunes farineres i haver-ne recorregut vàries de Catalunya i d'Espanya.—Difícilment, deia nostre com­pany casual, hi  haurà altra farinera que treballi  amb més polidesa que aquesta; podran produir més però lo que és obtenir un treball més perfecte quasi bé m’atreviria a dir que és impossible.—
I efectivament després de recorregudes totes les sales i vist amb detenció el funcio­nament dels sens fi de mecanismes que hi han col·locats, amb l’explicació verbal que de cada un d’ells ens feren els senyors Pu­jols, Vallés i el moliner amb una amabilitat fora de mida, un, encara que sigui llec en la matèria, en queda amb el convenciment de que amb dificultat podria presentar-se’ns una farinera més ben montada.
A la planta baixa hi ha la tramuja que engoleix el grà que de seguida passa per di­versos purgadors quins mecanismes són dignes d’ésser vistos per la manera engi­nyosa com transformen els moviments. El blat purgat després de passar per una sèrie de cilindres i pujar, baixar i tornar a pujar els tres pisos que ocupen les diverses dependències, queda transformat en farina i ben separades les classes i les vàries desferres, i totes aquestes operacions són fetes amb una  netedat  tant gran  que no es nota pols de farina en lloc.
Els cilindres portaven la marca de la casa Robinson, d'Anglaterra i la demés maquinària és de construcció  catalana, del senyor Andreu Morros qui s’ha cuidat  a més de la instal·lació de tota ella. Mou la maquinària un electro-motor de la casa Siemens-Schuckert de 50 H. P. Quan entràrem al quarto a on és col·locat, treballaven a 40 ampers i amb un voltatge quelcom superior als 500. El maquinista ens digué que ordi­nàriament treballaven a 50 ampers i al dir-nos això, aprofitàrem l’ocasió per fer-li algunes preguntes que quasi bé podrien motejarse de tafaneres, i que solament les ga­nes d'enterar-ne a nostres lectors ens deci­diren a fer-les, contestant-nos tant detalladament que sapiguérem molt més de lo que ens havíem proposat saber.
La farinera dels senyors Pujols i Vallés treballant les 23 hores diàries que l'Hidràulica dona la corrent, pot moldre 20.000 Kg. de gra que, en números rodons, equivalen a 400 quarteres. Per convertir el gra en farina es tarda no més que deu minuts i els treballadors empleats en la molta durant dia i nit no passeu de 11.
Agraïm les immerescudes atencions que els seus propietaris ens tingueren durant la visita i els desitgem prosperitats en el nou negoci.— LlucIÁ.


Gazeta Muntanyesa, 15 de setembre

No hay comentarios:

Publicar un comentario